Hoe je huisdier trainen?

Zoals gezegd ben ik heel bewust met mijn hond gaan trainen om haar zo goed mogelijk onder controle te krijgen, dit had onder andere te maken met het feit dat de Amerikaanse Staffordshire Terriër bekend staat als een ietwat lastig ras om mee om te gaan. Hierdoor kan een gezellig avondje thuis soms door je huisdier in het water vallen, maar niet langer bij ons! Omdat ik dus wel enige ervaring heb met het opvoeden en trainen van honden, geef ik in dit artikel een aantal tips met betrekking tot hoe je het beste je hond/dier kan opvoeden en trainen.

Algemene opvoeding

Over het algemeen valt de opvoeding van een hond, ongeacht het ras, voornamelijk op socialisatie en het volhouden van een consequente manier van opvoeden. Het socialiseren is vooral in de puppytijd heel belangrijk, omdat de hond hierbij leert hoe hij of zij moet omgaan met mensen, kinderen, andere honden en andere dieren. Wanneer dit niet op een goede manier gebeurt, dan kan dit blijvende invloed hebben op het leven en het gedrag van de hond. Verder is het ook voor ieder ras belangrijk om zo consequent mogelijk te zijn, voor een hond is het namelijk erg belangrijk om te weten waar hij of zij aan toe is, en als de hond iets de ene keer wel mag doen en de andere keer niet mag doen, dan is het onduidelijk wat de regels nou precies zijn en wie de baas is.

Opvoeding van de Amerikaanse Staffordshire Terriër

Omdat dit ras ooit gefokt werd als vechthond, kunnen deze honden wel eens agressief reageren op andere honden en dan vooral wanneer deze van hetzelfde geslacht is. Helaas is het zo dat ongeacht hoe goed je deze honden socialiseert en opvoedt, zij dit agressieve gedrag jegens andere honden altijd in zich zullen dragen. Hierom is het ontzettend belangrijk om altijd goed op te letten wanneer de hond met andere honden speelt of socialiseert en daarnaast is het belangrijk dat je de kleine tekens gaat herkennen waaraan je ziet dat het spelletje langzaam tot een gevecht uitdraait. Daarnaast hebben deze honden, naar aanleiding van hun koppigheid, een hele consequente en positieve opvoeding nodig waarbij het erg duidelijk wordt gemaakt wie de baas is. Wanneer deze honden goed zijn opgevoed, kan je er ontzettend veel plezier aan beleven en willen ze je eigenlijk ook altijd wel heel graag gehoorzamen. Hierom raad ik aan om altijd met dit ras op (puppy)training te gaan of op een andere manier een deskundige in te schakelen om je te assisteren bij het opvoeden en trainen van deze hond, dat niet alleen voor jou maar ook je hond alleen maar voordelen brengt!