Hoe zorg je voor een hond?

Aan de uitspraak “de hond is de beste vriend van de mens”, is geen woord gelogen. Een hond is nog altijd een van de populairste huisdieren in ons land. Desalniettemin is het hebben van een hond een grote verantwoordelijkheid. Je moet goed weten waar je aan begint als je een hond in huis neemt. Je neemt de zorg van een levend wezen op je, met alle kosten die daarbij komen kijken.

Het belang van goede voeding

Het spreekt voor zich dat goede voeding belangrijk is voor een hond. Je kan zelf je hondenvoermaken of brokken kopen dat tandsteen tegengaat. Er zijn veel merken hondenvoer in omloop. Gemiddeld genomen zijn de duurdere merken voedzamer dan de goedkope merken die je in de supermarkt koopt. Kies voor wat past bij het gewicht van je hond. Een grote hond kan beter grotere brokken eten, want kleine brokken worden niet gekauwd en heel doorgeslikt. Dit is onder andere slecht voor de tanden. Is je hond gesteriliseerd of gecastreerd, dan hebben ze meer kans op het ontwikkelen van overgewicht. Je kan dan eventueel speciaal dieetvoer kopen voor honden die ‘geholpen’ zijn.

Verzorging en dierenartsbezoeken

Eten geven en zo nu en dan uitlaten is niet voldoende voor een hond. Afhankelijk van de vacht van je hond, zal je de vacht ook moeten bijhouden. Langharige honden verharen veel en de vacht kan klitten. Daarom is het belangrijk om zeker wekelijks je hond te kammen. Ook kortharige honden kunnen veel verharen, in dat geval is een kambeurt zo nu en dan geen overbodige luxe. Het is verder belangrijk om de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Controleer de tanden, oren en ogen regelmatig op afwijkingen. Daarnaast moet je hond regelmatig ontvlooid en ontwormd worden. Een keer per jaar ga je naar de dierenarts voor vaccinatie en de jaarlijkse controle. Om eventuele hoge dierenartskosten op te vangen, kun je een huisdierenverzekering afsluiten.

Beweging

Je hebt honden die genoegen nemen met twee keer per dag een korte wandeling om hun behoefte te doen. Maar er zijn ook honden die niet moe te krijgen zijn en vervelend worden als ze te weinig beweging krijgen. Let dan ook op de behoefte van het ras voordat je een ras uitkiest. Een husky bijvoorbeeld, is doodongelukkig als ze te weinig lopen. Met als gevolg kunnen ze gaan slopen en een zeer onprettige huisvriend worden. Welk ras je ook kiest, ga regelmatig een flink stuk met je hond wandelen. Goed voor jou en goed voor de hond.