Zelf hondenvoer maken

Nu kun je heel makkelijk een zak hondenvoer kopen voor je hond. Daar is, mits je niet voor ieder willekeurig merk kiest, niets mis mee. Toch is er meer op het gebied van voeding voor je hond dan blikvoer of brokken. Steeds meer mensen stappen over op vers hondenvoer zoals BARF (Biologically Appropriate Raw Food) en KVV (vers voer verpakt in een worstvorm). Nog leuker is het om zelf hondenvoer te maken. Er komt hier wel wat bij kijken wil je je hond van alle benodigde voedingsstoffen voorzien.

Samenstelling van het voer en de benodigdheden

Door gewoon wat ingrediënten bij elkaar te gooien, doe je je hond ernstig tekort. Hij zal ondervoed raken. Ook zelfgemaakt vers voer dient de juiste verhouding tussen verschillende ingrediënten te bevatten. Een uitgebalanceerde maaltijd voor de hond, dient op zijn minst de volgende verhoudingen te bevatten:

30-50% vleesbot
20-55% spiervlees
15-25% organen, zoals lever, hart, nier en pens

Het is niet te doen om elke dag een verse portie voer te maken. Daarom maak je grote hoeveelheden ineens. Om dit voer te bewaren, heb je du seen flinke vriezer en een ruime hoeveelheid diepvrieszakjes nodig. Om de porties ged in verhouding te houden, heb je ook een keukenweegschaal nodig. Een snoeischaar voor het knippen van vleesbot en een vleesmees voor het snijden van het vlees zijn beide onmisbaar. Wanneer je het vlees in de vriezer gaat gebruiken, is het verstandig voor de houdbaarheid en versheid om de portie in een afsluitbaar bakje in de koelkast te ontdooien.

Wennen aan zelfgemaakt voer

Geen hond is hetzelfde. Zo kan de ene hond probleemloos overstappen op vers voer, terwijl de ander er flinke buikklachten van krijgt. Daarom laat je een hond best wennen aan vers voer. Daarna geef je langzaam wat vleesbot en spiervlees bij, zoals kippen- en eendennekken. Langzaam bouw je dit op en als de hond goed reageert, kun je volledig overstappen naar vers gemaakt voer.

Informatie over de American Staffordshire Terriër vind je evens terug op mijn site.